top of page
​
​
 
 
 
 
 
 
​
​
​
Technologie

 

  Een tweede element met betrekking tot de shift zijn de verschillende technologieën. Deze zijn van minder belang dan de basiselementen maar hebben toch een invloed op hoe de stick aanvoelt.

​

​

​

​

  • KickZone/WhipZone: zorgt voor een verhoogd zweefeffect waardoor de shift de bal mer kracht meegeeft en sneller terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

  • TipCurve/1,5°/3°: een kromming op het einde van de shaft die voor een optimale hoek  zorgt ten opzichte van de grond en de bal. Dit zorgt voor hardere shots.

  • X-Shaft/Twist: zorgt voor een nog groter zweefeffect en een verbeterde snotprecisie.

  • TourLite: lichtgewicht onder de shafts uit 100% koolstofvezel.

​

Blade

 

  Bij elke stick hoort een eigen uniek type blade die, wanneer nodig, kan vervangen worden: hetzij door dezelfde blade in geval van slijtage, hetzij door een ander type blade. Hou er in het laatste geval rekening mee dat de shaft en de blade moeten afkomstig zijn van dezelfde producent! Zoniet is de stick onreglementair en mag hij niet gebruikt worden tijdens wedstrijden.

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 Blades variëren in grootte, vorm, kleur en stevigheid. Harde blades zorgen voor een krachtiger shot en worden vooral gebruikt door verdedigers en ervaren spelers. Een zachtere blade zorgt voor een makkelijkere balcontrole aangezien de bal minder hard tegen de blade botst. Zachtere blades worden vaak gebruikt door spitsen.

 Het holle gedeelte van de blade, de 'ball pocket' genoemd, verbetert de balcontrole. Een diepere ball pocket zorgt voor beter controle tijdens het dribbelen ten koste van de shotprecisie.

​

De verschillende productlijnen (Aero, Quest, Quest2, ...) hebben voor de blades - net zoals voor de shifts - eigen specifieke kenmerken. Op de website van 'Salming' kan je hierover meer informatie vinden.

​

Aankoop materiaal  | Stickkeuze

 
Lengte

 

  Bij aankoop van een stick let je ten eerste op de lengte. De ideale lengte van de stick (inclusief blade) wordt gemeten vanaf de grond tot iets (1 à 2 centimeter) boven de navel.

 Als je een stick kiest die te lang is wordt het moeilijker de bal te controleren, aangezien je je te ver van de bal bevindt. Wanneer je een stick kiest die te kort is kan je rugproblemen krijgen door de onnatuurlijke houding.

 Onderstaande tabel geeft een goede schatting van de combinatie lichaamslengte-sticklengte maar wij raden sterk aan om vooral zelf te meten! Het getal tussen haakjes zijn de verouderde afmetingen (de lengte van de shift, blade niet inbegrepen).

 Let er op bij aankoop steeds de lichaamslengte en beide sticklengtes te vermelden.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Links / rechts

 

  De blade van een stick heeft steeds een kromming, deze bepaalt of je links speelt (stick link van het lichaam, linkerhand onderaan) of rechts (stick rechts van het lichaam, rechterhand onderaan). Deze speelwijze hangt af van de persoonlijk voorkeur. Het is dus belangrijk beide mogelijkheden eerst eens uit te proberen. Voor wie geen voorkeur heeft bestaat volgende vuistregel: de sterkste of dominante hand (schrijfhand) komt bovenaan de stick. Dit zorgt voor meer kracht en betere controle.

​

Flex

 

  De flexibiliteit van de stick speelt ook een rol.  De 'flex' van een shaft varieert van ca. 23 tot 35. Dit getal verwijst naar het aantal millimeter dat de shift doorbuigt onder een kracht van 300 Newton. Hoe lager het getal, hoe minder de shift doorbuigt en hoe stijver de stick.

 Het lichtjes doorbuigen van de stick is een typisch onderdeel van de sport: het zogenaamde zweepeffect zorgt ervoor dat een zekere kracht wordt meegegeven aan de bal.

​

​

​

​

​

​

 De optimale hoeveelheid flex is persoonlijk en haat af van de speelwijze en ervaring: ervaren spelers kiezen van een stijvere stick die voor een harder en preciezer slapshot zorgt, terwijl verdedigende en minder ervaren spelers voor een zachtere shift kiezen die meer balcontrole en hardere wristshots oplevert.

bottom of page